Małgorzata Sojka 2019-08-08
Prosty i smaczny deser z twarogu
Deser jest super na lato, gdy mamy pod dostatkiem sezonowych owoców, np. truskawki, wiśnie, jagody. Owoców mozna dodać większą ilość niż podaje przepis. Po prostu, co kto lubi :)
Potrzebne składniki:
Twaróg sernikowy mielony w wiaderku – 1 kg, 2 galaretki truskawkowe, pół szklanki rodzynek albo suszonej żurawiny, 4 łyżki brązowego cukru, kilka truskawek do dekoracji i kilka kostek czekolady.
W takiej ilości deser jest dla 4-6 osób. Jeśli chcemy dla mniejszej ilości, po prostu zmniejszamy wszystko o połowę.
Można również użyć galaretek o innym smaku i dowolnie udekorować.
W wersji na bogato można dodać do deseru trzy żółtka. Wtedy najpierw ubijamy je z cukrem i mieszamy z twarogiem.
Wykonywane czynności:
Galaretki rozpuszczamy w 2 szklankach przegotowanej, gorącej wody i mieszamy aż się rozpuszczą. Następnie studzimy. Twaróg mieszamy z rodzynkami lub żurawiną i cukrem. Gdy galaretka będzie zimna mieszamy ją dokładnie z twarogiem. Można zrobić to ręcznie przy pomocy trzepaczki kuchennej.
Deser przekładamy do szklanej miski i wkładamy do lodówki na 2 godziny. Dekorujemy truskawkami i wiórkami z czekolady.
Smacznego!